bestandssysteem - Umbwungi's Macs voor Lex
   
Atomz
Google
  bestandssysteem
FAQ / Wat is... / bestandssysteem (2-12-2004)
Print dit artikel
Dit artikel in MS Word
.ace
.app
.avi
.bin
.cgi
.com
.dat
.dmg
.doc
.exe
.gzip
.hqx
.htm/.html
.img
.iso
.Mac
.mp3
.net
.nzb
.ogg
.pdf
.pkg
.qt
.rar
.sit
.tar
.vbs
.wmv
.zip
ADSL
adware
AppleTalk
avatar
baud
bestandssysteem
bitrate
Bluetooth
Boot Camp
boot disk/opstartschijf
breedband
browser
cascading style sheets (CSS)
codec
cookies
datalimiet
digibeet
digitale fietspad
digitale snelweg
DivX
Document Object Model (DOM)
driver
duplex
DV In/Out
dynamic HTML (dHTML)
een computernetwerk
email
e-mail
emulator
Ethernet
Ethernet-hub
EXIF
fair use policy
FireWire
FireWire Target Disk mode
Flash
freeware
GB (gigabyte)
geheugeneffect (memory effect)
GHz (gigahertz)
GPRS
GPS
GUI (graphical user interface)
hardware
hub
i.Link
Illegale muziek/films
illegale software
ISBN
ISDN
Java
JavaScript
Kabelinternet
kloksnelheid
MB (megabyte)
megahertz-mythe
MHz (megahertz)
mounten (een schijf mounten)
MP3
Netatalk
nieuwsgroep (Usenet)
NTSC
online
PAL
PAR
PDA
platte tekst
playlistism
podcasting (alias 'iPodcasting')
POTS
provider
QuickTime
root
Rosetta
router
SAMBA (SMB)
scripttalen (JavaScript, AppleScript, VBScript)
shareware
software
spam
spamfilter
splitter
subnet-masker
SuperDrive
switch
TB (terabyte)
TCP/IP
teksteditor/text editor
trojan
USB
USB-hub
usenet
WAP
XML
X-Windows (X11)

Schijven van diverse soorten bevatten bestanden. So far so good, iedereen begrijpt dit nog wel. Om informatie op een schijf vindbaar te maken, moet een computer weten waar hij het begin en einde van een bestand moet zoeken. Om dit zoeken mogelijk te maken, moet een schijf volgens een bepaald systeem zijn ingedeeld. Zo'n manier van indelen heet een "bestandssysteem".

HFS, HFS+ en andere "FS'en"

Apple kent van huis uit HFS (Hierarchical File System) en HFS (Extended Hierarchical File System) voor harde schijven. Onder Mac OS X kun je ook kiezen voor het bestandssysteem van UNIX. Wanneer je OS X over een oudere versie heen installeert, kun je je schijf tijdens het installatieproces laten omzetten, met behoud van gegevens. Persoonlijk vind ik HFS+ goed genoeg.

Heel vroeger kende Apple ook MFS (Macintosh File System), maar dat is al jaren in ongebruik.

Windows kent voor harde schijven als belangrijkste bestandssystemen FAT (File Allocation Table), FAT32 (32-bits File Allocation Table) en NTFS (NT File System, ooit mee begonnen op Windows NT, vandaar). Mac OS en Windows lusten van oorsprong elkaars bestandssystemen niet.

HFS versus HFS+

Tot Mac OS 7.5 wordt standaard alleen HFS ondersteund. Latere versies Mac OS bieden ook ondersteuning voor HFS+. Hiermee kunnen bestandsnamen langer zijn dan 31 karakters (inclusief spaties). Hoewel dit erg prettig is zolang je bestanden bewaart op HFS+-schijven, wordt het een probleem als je een bestand verplaatst naar een "gewone" HFS-schijf, of wanneer je met een oudere (lees: antieke) versie Mac OS probeert het bestand te openen. In de meeste gevallen wordt na de eerste paar karakters een onleesbare cijferbrij toegekend, waar een normaal mens niets aan heeft...

Een moderner bestandssysteem is voor de doorsnee gebruiker niet altijd zichtbaar aantrekkelijker. In het algemeen betekent een moderner bestandssysteem echter dat je gegevens beter beschermd zijn bij eventuele problemen, makkelijker zijn terug te halen en beter beveiligd zijn tegen ongewenste bezoekers/andere gebruikers van dezelfde computer.

Wie nu een nieuwe Mac koopt, heeft een schijf die standaard is ingericht als HFS+-schijf. Laat dat lekker zo. Mocht je een schijf van het ene naar het andere type willen omzetten, dan kan dat onder Mac OS X heel makkelijk met Disk Utility. Naast HFS en HFS+ ondersteunt Mac OS X ook het UNIX bestandssysteem. Dit is een geavanceerd, veilig en relatief stabiel systeem met maar één nadeel: als je ook nog een oudere versie Mac OS op je Apple gebruikt (geen Classic-modus, maar een aparte installatie), zal deze geen toegang kunnen krijgen tot gegevens op zo'n schijf.

LET OP: Gegevens op een om te zetten schijf kunnen verloren gaan. Ook kun je het huidige opstartvokume niet omzetten. Deze schijf is tegen dit soort wijzigingen beveiligd!

Windows en Mac: two forks or not two forks

Er is een belangrijk verschil in de manier waarop Windows en Mac OS bestanden opslaan. Windows slaat alles in een enkel bestand op, Apple maakt gebruik van twee bestanden die bij elkaar horen. Deze twee bestanden heten forks, en er is een data fork en een resource fork. De eerste bevat dezelfde informatie als een standaard bestand onder Windows, de tweede fork bevat zogenaamde meta-informatie: informatie over de data fork. Denk hierbij aan het programma waarmee het bestand is aangemaakt, de persoon die het heeft aangemaakt, enzovoort.

Oudere versies Windows, met dito bestandssystemen, snappen deze twee forks niet. Nieuwere versies daarentegen, zijn in staat om de twee forks als één bestand op te slaan. Wanneer een Mac-bestand via een Windows-machine van de ene Mac naar de ander reist, is het daarom verstandig een pc te gebruiken met Windows 2000 of hoger, met als bestandssysteem NTFS. De kans dat je bestand intact op de plaats van bestemming komt is dan het grootst.

Lukt dit niet, zorg dan dat je een bestandstype hebt dat geen datafork kent, zoals:

De laatste twee archieven zijn met iedere min-of-meer recente versie StuffIt aan te maken.


 
(Advertentie)
  Help slachtoffers aardbeving Azië