UNIX - Umbwungi's Macs voor Lex
   
Atomz
Google
  UNIX
Mac OS X / UNIX (23-3-2004)
Print dit artikel
Dit artikel in MS Word
Deel iedere map en ieder volume via Samengebruik!
Irritant lettertypeprobleem in Tiger
Mac OS X 10.3: Panther
Manage diverse services met Safari: Webmin
Printerdrivers en Mac OS X
Wat zijn Universal programma's?
Communicatie met Windows
Kies je eigen taal voor OS X
Het Dock
Back-up cd's voor je systeem
Firewall
Network Utility
Webserver
UNIX
Systeemvoorkeuren
Finder

Al jaren vertrouwen systeembeheerders, IT-puristen en hardcore-computernerds op de stabiliteit, veiligheid en kracht van UNIX, de moeder van het bekendere Linux. Als er echter iets is waar UNIX om bekend staat, is het wel het gebrek aan gebruikersvriendelijkheid.

Mac OS X is gebaseerd op UNIX, maar biedt de gebruikersvriendelijkheid die we van Mac gewend zijn. Dat er UNIX onder de motorkap zit, kun je merken aan:

  • de ingebouwde mogelijkheid je computer als webserver te gebruiken met Apache (leuk, als je weet wat je ermee kunt);
  • ingebouwde PHP- en MySQL-ondersteuning hierbij (leuk, als je weet wat je ermee kunt);
  • ingebouwde Windows-bestandsserver via SAMBA (leuk, en niet heel moeilijk in gebruik);
  • onbegrijpelijke foutmeldingen als je een bestand wilt weggooien dat je zelf hebt geplaatst (stom, of je nou verstand van computer hebt of niet).

Het instellen van de diverse toepassingen is niet altijd even gemakkelijk en vergt vaak het doorploeteren van ellenlange bestanden met onduidelijke instellingen, waarbij je sommige instellingen op diverse plaatsen tegelijk moet aanpassen om enig effect te oogsten.

Gelukkig zijn er steeds meer oplossingen waarmee wij als verwende Mac-gebruikers makkelijk (lees: grafisch) toegang krijgen tot instellingen.

Met Webmin (www.webmin.com) kun je zowel SAMBA als PHP en MySQL beheren (naast een heleboel andere diensten), gewoon, via je browser.

Met het Samba Server Config Tool (http://xamba.sourceforge.net/ssct/index.shtml) krijg je een Preference Pane in Systeemvoorkeuren waarmee SAMBA ook voor de simpele mensch toegankelijk wordt, met muis en toetsenbord. (Zie voor meer informatie over SAMBA ook de vertaalde artikelen over Windows en Mac in een netwerk van Creative Mac, op onze download-pagina).


 
(Advertentie)
  Help slachtoffers aardbeving AziŽ