MP3 - Umbwungi's Macs voor Lex
   
Atomz
Google
  MP3
Mac Algemeen / Thuisgebruik en multimedia / MP3 (1-12-2004)
Print dit artikel
Dit artikel in MS Word
Digitale fotografie
MP3
DivX
Digitale fotocamera's
Digitale videocamera's
Printers en scanners
Webcams
Een cd branden

Om een simpel verhaal kort te houden: of je nou Windows, Apple, Linux gebruikt, ieder modern computerplatform biedt de mogelijkheid MP3’s af te spelen. Voor hen die het echt allemaal gemist hebben de afgelopen jaren: MP3-bestanden zijn bestanden waarmee je muziek met een heel fatsoenlijke kwaliteit geluid kunt opslaan op de harde schijf van je computer (of op een cd-rom, een MP3 discman of een iPod).

MP3 is eind jaren ’90 bijzonder populair geworden door het gratis programma Napster, waarmee mensen wereldwijd muziek kunnen delen. De platenindustrie is het er natuurlijk heel erg niet mee eens en noemt het bij voorbaat al illegaal. De werkelijkheid is anders: alleen auteursrechtelijk beschermd werk waarvoor je nooit een licentie hebt betaald, mag je niet downloaden. De rest dus wel. Dit betekent dat je best een cd’tje mag branden van MP3’s, als het gaat om een album dat je ooit op vinyl hebt gekocht en grijs gedraaid. Een deel van het geld dat je voor de lp betaalde, was bestemd voor de rechten op het werk, de licentie om de muziek te mogen afspelen.

Apple heeft met iTunes een prachtig muziekprogramma ontwikkeld, dat verder gaat dan het afspelen van MP3's. Zowel Windows- als Mac-gebruikers kunnen met iTunes hun muziekverzameling beheren en naar cd branden. Amerikaanse gebruikers van iTunes kunnen zelfs via de Apple Music Store MP3's kopen, voor US$ 0,99. Helaas is de Europese wetgeving niet voorbereid op deze manier van handel. Wij blijven dus voorlopig verstoken van dit gemak.

Het ordenen van MP3’s in iTunes is eenvoudig:

  1. Alle nummers moeten eerst geïmporteerd worden in de Bibliotheek: sleep vanuit een Finder-venster (Mac) of een Windows Verkenner-venster (Windows) de gewenste nummers naar iTunes.
  2. Als je een standaardmap voor muziek hebt ingesteld, maakt iTunes voor iedere artiest een map aan, waarin voor ieder album weer een map wordt aangemaakt (bijvoorbeeld een map "iTunes Muziek", met daarin een map "Pearl Jam", met dáárin de mappen "Ten" en "Man of the Hour").
  3. Vervolgens kun je afspeellijsten of “play lists” maken, waarin je leuke verzamelingen zet, zoals een compleet album of een compilatie die je ook in de auto zou willen hebben.
  4. Vanuit zo’n afspeellijst kun je rechtsboven op het icoon “Brand cd” klikken, om de afspeellijst om te toveren tot een cd die ook in je auto kan worden afgespeeld.

Vanaf iTunes 4 kun je ook afspeellijsten delen via internet. Op lokale netwerken kun je zelfs elkaars afspeellijsten afspelen, zonder de muziekbestanden op je eigen harde schijf te kopiëren.

Het verzamelen van MP3’s is al even eenvoudig:

  1. Plaats een audio-cd in je cd-speler.
  2. Kies “Geavanceerd” uit de menubalk en klik op “Tracknamen ophalen” (eerst verbinding met internet maken). De grote database van cd’s wordt nu geraadpleegd en indien bekend, worden alle titels en artiesten van alle tracks ingevuld. Dat kiest makkelijker dan “Track 01”, “Track 02” enzovoort. De kans dat de cd niet bekend is in de database, is miniem.
  3. Klik op “Geavanceerd” en kies “Converteren naar MP3”. Alle geselecteerde tracks van je cd worden nu omgezet naar MP3. Als je stap 2 hebt uitgevoerd, wordt direct de juiste informatie over de muziek ingevoerd.

Een andere manier om je bibliotheek te vullen met muziek, is door een bestaande verzameling MP3’s te importeren:

  1. Kies “Bestand” en klik op “Importeren”.
  2. In een nieuw venster kun je bestanden selecteren. Gebruik appeltje-A om alle bestanden te selecteren.
  3. Bevestig je keuze en wacht. iTunes gaat nu voor je aan de slag.

TIP: Als je een cd met MP3’s hebt, kopieer dan eerst de hele verzameling naar je harde schijf. Zodoende is je muziek altijd beschikbaar, ook als in de cd-speler een andere cd zit.

Het enige dat iTunes niet voor je doet, is het uitwisselen van bestanden. Populaire programma’s voor Mac zijn LimeWire en Carracho. LimeWire heeft veel weg van Gnutella, Napster of Kazaa. Carracho is de nieuwere versie van Hotline. Hiermee kun je op andermans computer inloggen en bestanden downloaden. Over het algemeen moet je eerst uploaden voor je downloadt. De gebruikersvriendelijkheid van Carracho is vrijwel nihil, met name als je geen goede introductie krijgt.

Naast iTunes zijn er natuurlijk andere programma’s die MP3’s kunnen afspelen, zoals MacAmp (allerlaatste versie ooit is 1.1, de maker is ermee gestopt) en Windows Media Player (inderdaad, ook voor Mac). Voor de Mac is iTunes toch wel de grootste, al was het maar omdat Apple iTunes standaard op een prominente plaats in haar eigen producten stopt. (Als dit een belletje doet rinkelen: vergelijk Microsoft die te pas en te onpas Internet Explorer in Windows propt.)


 
(Advertentie)
  Help slachtoffers aardbeving Azië