Megahertzen en gigahertzen - Umbwungi's Macs voor Lex
   
Atomz
Google
  Megahertzen en gigahertzen
Mac Algemeen / Megahertzen en gigahertzen (30-5-2004)
Print dit artikel
Dit artikel in MS Word
Antivirus en firewalls
Hardware
Lettertypen
Megahertzen en gigahertzen
Opstartcommando's
Software
Internet
Documenten delen
Thuisgebruik en multimedia

Een veelgestelde vraag is: "Waarom zijn die Apple's zo traag vergeleken met Windows-machines?" Het antwoord is: "Pas op wat je zegt!"

De Megahertz-mythe

Apple noemde de strijd om het hoogste aantal gigahertz de Megahertz-mythe. Okee, zij hadden het toen nog over megahertz, de term is al een paar jaar oud. Het idee achter de Megahertz-mythe is als volgt (wie geen technisch verhaal wil lezen, kan hier verder klikken voor de samenvatting):

  • De processor ("verwerker") verwerkt alle informatie die door de computer stroomt: alle commando's die gegeven worden, lopen via de processor. Je zou de processor kunnen vergelijken met de dirigent van een orkest: hij wijst voornamelijk aan wat moet gebeuren en op welke plaats dat moet gebeuren.
  • De "kloksnelheid" (het aantal megahertz of gigahertz) is als de maat van een muziekstuk: hoe sneller de maat, hoe eerder het muziekstuk is afgelopen en de dirigent zijn werk klaar heeft. Een kloksnelheid van 1 MHz betekent dat iedere seconde een miljoen tellen voorbij gaan.

Met deze basis klinkt het inderdaad logisch dat een hogere kloksnelheid automatisch een snellere computer oplevert. Helaas is onze dirigent niet met één muziekstuk tegelijk bezig, maar met verschillende. Zoals je op je computer je e-mailprogramma hebt openstaan terwijl je een briefje typt en informatie op internet opzoekt. Dat zijn dus drie muziekstukken tegelijk, plus het muziekstuk Mac OS, plus aanvullende muziekstukken in de vorm van programma's waar Mac OS zelf gebruik van maakt, zoals bijvoorbeeld de autoprotect-functie van een virusscanner.

Al deze programma's vergen beurtelings aandacht van de processor. Ze vertellen wat ze willen doen en vragen aandacht van de processor, om bevestiging te krijgen dat het mag en hoe het mag. Deze informatie wordt aangedragen door een soort pijplijn, die in technische termen toevalligerwijs pipeline heet.

Wanneer het ene programma het andere programma in de rede valt, bij het vragen van aandacht, wordt alle informatie die het eerste programma door de pipeline heeft gepropt weggegooid. Hoe langer die pipeline is, hoe meer informatie verdwijnt. Die verdwenen informatie moet naderhand nog een keer door die pipeline, dus dat duurt extra lang.

Samenvatting

Om een lang verhaal kort te maken:

De processor (alias CPU) van een computer is de centrale plaats voor het verwerken van alle commando's die jij of programma's zelf doorgeven. Deze commando's worden naar de processor aangevoerd via een zogenaamde pipeline. Als de computer plotseling even van taak verandert, bijvoorbeeld omdat een ander programma om aandacht vraagt en een taak wil uitvoeren, laat hij de gegevens die nog in de pipeline zitten vallen. Die moeten later nogmaals worden aangevoerd voor verwerking. Hoe korter deze pipeline, hoe minder gegevens verloren gaan, dus hoe sneller alle taken worden uitgevoerd. Zo kan een processor met een lagere "kloksnelheid" dus betere prestaties bieden.

Geruchten en de G5

Een heleboel Mac-gebruikers hadden echter eerder het idee dat Motorola, die de processoren leverde, er maar niet in slaagde op een normaal tempo mee te groeien in de prestaties van AMD en Intel.

Het gerucht ging, dat Apple overweegt een versie OS X uit te brengen die ook op computers werkt die technisch (vrijwel) gelijk zijn aan Windows-machines. En dat leek me wel wat, al was het volgens de geruchten wel zo dat de onderdelen van je computer een certificaat van Apple nodig zouden hebben om Mac OS te kunnen gebruiken.

Update: Het gerucht is vooralsnog inderdaad een gerucht: voorlopig lijkt Apple niet van plan de kernel geschikt te maken voor Windows-pc's. Dit weerhoudt anderen er niet van pogingen in deze richting te wagen. Zie een artikel van MacOSX.nl over PearPC: http://www.macosx.nl/?p=showarticle&art_id=1468

Inmiddels is de nieuwe G5 uit: de snelste processor die momenteel op de markt is, gemaakt in samenwerking met IBM, in plaats van Motorola. De G5 heeft tot nog toe (half september 2003) wisselende recenties gekregen, maar zoals met alle nieuwe computerspullen zullen we binnen nu en een half jaar wel merken of de G5 een goede zet was of niet. De G5 wordt in eerste instantie geleverd in de smaken 1,6 en 1,8 GHz met een enkele processor en een 2,0 GHz dual processor.


 
(Advertentie)
  Help slachtoffers aardbeving Azië